Paprykarz z cielęciny z białą kapustą

Paprykarz z cielęciny przygotowujemy z łopatki lub karczku cielęcego. Mięso kroimy w kostkę, a następnie dusimy w sosie z dodatkiem mielonej papryki doprawionym na koniec kwaśną śmietaną. Danie podajemy z kaszą jaglaną i młodą kapustą zasmażaną.

Paprykarz z cielęciny przygotowujemy z łopatki lub karczku cielęcego. Mięso kroimy w kostkę, a następnie dusimy w sosie z dodatkiem mielonej papryki doprawionym na koniec kwaśną śmietaną. Danie podajemy z kaszą jaglaną i młodą kapustą zasmażaną. Paprykarz z cielęciny to moje ulubione danie z dzieciństwa. To danie jest pełne smaku, delikatne no i można je przyrządzić właściwie na raty. Sam paprykarz może być przygotowany wcześniej i zamrożony. A mając gotowe jedno z dwu powyższych dań kolejne można po prostu zrobić na bieżąco. Oba te składniki łączę bowiem dopiero przed podaniem. Kapustę zasmażaną do tego dania lepiej przyrządzić z większą ilością sosu. Dodanie go do paprykarzu znacznie podniesie walory smakowe całego dania.

Składniki

300 gramów łopatki albo karczku cielęcego;
50 gramów szynki szwarcwaldzkiej;
duża cebula;
łyżka mielonej, słodkiej papryki;
łyżeczka mąki pszennej;
łyżka gęstej, kwaśnej śmietany;
100 gramów kaszy jaglanej;
2 chochle młodej kapusty zasmażanej;
sól, pieprz;

Przepis na paprykarz z cielęciny

Mięso dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowym, a następnie odkrój nadmiar tłuszczu.

Potrzebne będą również plasterki szynki szwarcwaldzkiej, takiej mocno pachnącej dymem (około 50 gramów), a także 1 duża cebula.

Cebulę i szynkę pokrój w drobną kosteczkę, mięso w kostkę wielkości, jaką lubisz. Mięso posól i popieprz. Na patelni rozgrzej trochę oliwy, a następnie delikatnie zrumień na niej szynkę i cebulę. Dodaj mięso i smaż na dość sporym ogniu kilka minut, aby mięso się lekko zrumieniło. Zdejmij patelnię z ognia, a następnie wsyp 1 łyżkę mielonej słodkiej papryki. Zamieszaj, aby mięso wchłonęło paprykę, Wtedy wlej szklankę wrzącej wody, wstaw patelnię z powrotem na gaz i gotuj paprykarz z cielęciny około 30 sekund.

Zawartość patelni przełóż do garnka. Jeśli uważasz, że jest za mało wody (a wolisz więcej sosu) dolej jeszcze nieco wrzątku. Posól lekko całość, dodaj nieco pieprzu, a następnie duś paprykarz z cielęciny na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut, aż mięso zmięknie.

W szklance rozpuść łyżeczkę mąki w odrobinie zimnej wody, dodaj łyżkę kwaśnej śmietany i wymieszaj dobrze wszystko. Następnie  zahartuj ją chochelką sosu z paprykarzu i wlej do garnka. Zamieszaj i dopraw, jeżeli to konieczne (np. słodką, mieloną papryką).

Paprykarz z cielęciny sposób podania

Drugim składnikiem dania jest młoda kapusta zasmażana. Jeśli masz ją gotową dodaj „odpowiednią” ilość do paprykarzu. Ile ? To zależy od Ciebie. W daniu powinien dominować smak paprykarzu, a kapusta i sos spod niej winien danie uzupełniać (zobacz jak zrobić młodą kapustę zasmażaną). Ugotuj około 100 gramów kaszy jaglanej, również będzie potrzebna do dania. Wyłóż na głęboki talerz kaszę jaglaną i dodaj paprykarz cielęcy połączony z młodą kapustą zasmażaną. Uważaj, to danie uzależnia.


Przygotuj również gulasz cielęcy po szwajcarsku przepis prosto z Zurychu.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *