Pieczonki prażonki zapiekanka z południa Polski

Pieczonki, czyli zapiekanka z siekanej kapusty, plastrów ziemniaków, boczku wędzonego, pieczarek i cebuli.

Pieczonki gdzieniegdzie znane również pod nazwą prażonki (a nawet duszonki) to warstwowa zapiekanka wywodząca się rodem z południowej Polski, a konkretnie z rejonu Zawiercia i okolic. Z pieczonkami jest trochę tak, jak z bigosem, czyli każdy coś od siebie doda, a coś pominie. Według mnie, aby zapiekankę można było nazwać pieczonkami, czy też prażonkami potrzeba ziemniaków, cebuli, kapusty i boczku. Pieczonki to danie jesienne, zwykle przygotowuje się je w zamkniętym kociołku w ognisku. Jeżeli jednak smak przychodzi, to okazuje się, że pieczonki można jak najbardziej przyrządzić również w domu.

Składniki

duże pieczarki;
biała kapusta;
ziemniaki;
surowy wędzony boczek ;
dymka;
cebula;
masło;
przyprawa do ziemniaków;
sól (jeśli w przyprawie do ziemniaków jej nie ma), pieprz;

Przepis na pieczonki

Nasze danie zacznijmy od pieczarek, które trzeba pokroić w spore kawałki tak, aby potem w daniu były wyczuwalne. Rozgrzej zatem patelnię i smaż pieczarki „na brązowo” na maśle klarowanym.

Przygotuj wszystkie składniki Twojej pieczonki: pokrojone w piórka cebule, pokrojony w kostkę surowy, wędzony boczek, pokrojoną dymkę, przesmażone wcześniej na maśle pieczarki, pokrojone w cienkie talarki surowe ziemniaki, poszatkowaną białą kapustę, Twoją ulubioną przyprawę do ziemniaków lub po prostu sól i pieprz;

W żeliwnym garnku układaj warstwami po kolei: boczek na spód, aby ładnie się wytopił. Na boczku ułóż plasterki ziemniaków i posyp je świeżo zmielonym pieprzem. Na warstwie ziemniaków ułóż przesmażone wcześniej pieczarki i cebulę. Następnie ułóż warstwę posiekanej białej kapusty i ponownie boczku.

Na boczku ułóż kolejną warstwę ziemniaków i lekko dociśnij składniki. Posyp wszystko dymką, a następnie lekko posól, popieprz i posyp przyprawą do ziemniaków. Teraz ułóż kolejną warstwę pieczarek i cebuli.

Ułóż kolejną warstwę ziemniaków i posyp je ponownie przyprawą.

Pieczonki sposób podania

Na wierzchu rozłóż jeszcze raz pieczarki, dymkę i cebulę, a następnie rozłóż na wierzchu boczek. Ponownie dopraw pieprzem i przyprawą do ziemniaków. Na koniec całość przykryj posiekaną kapustą.

Skrop lekko olejem lub rozłóż trochę smalcu na wierzchu. Przykryj garnek pokrywką, wstaw do piekarnika i piecz w 180 stopniach przez około 50 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz dalsze 15 minut, aby pieczonki ładnie zrumienić. Podawaj na ciepło i pamiętaj, że ich ostateczny skład zależy tylko od Ciebie.


Wypróbuj <<przepis na zapiekankę kapuścianą z ziemniakami>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *