Placki z marchewki ze szpinakiem

Placki przygotowane z tartej marchewki, jajek i ze szpinakiem smażone jak tradycyjne placki ziemniaczane.

Placki z marchewki, które powinny smakować większości z Was robi się błyskawicznie. Z wyglądu przypominają tradycyjne placki ziemniaczane tarte na grubych oczkach tarki, ale zamiast ziemniaków jest tutaj młoda marchew, szpinak, a także jajka. Myślę, że po ich wypróbowaniu z pewnością będziesz je jadać dość regularnie. Do placków proponuję nietypowy sos jogurtowy. Jeśli masz inny ulubiony po prostu zastąp mój sos swoim. Placki smakują najlepiej na ciepło, ale i na zimno dają radę.

Składniki

300 gramów marchewki;
2 jajka;
mąka kukurydziana lub pszenna;
100 gramów świeżego szpinaku;
sól, pieprz;

Przepis na placki z marchewki

Przygotuj wszystkie składniki placków, czyli 300 gramów marchewki, 2 jajka, mąkę kukurydzianą lub pszenną, a także około 100 gramów świeżego szpinaku.

Jajka wbij do miski, dodaj do nich 3 łyżki mąki i 1 łyżeczkę ulubionej przyprawy. Dokładnie wymieszaj jajka z mąką, aby powstało dość gęste ciasto i odstaw na bok. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki, natomiast szpinak umyj i dokładnie osusz. Do ciasta z jajek i mąki wrzuć startą marchewkę i szpinak. Dodaj sól, pieprz, wymieszaj wszystko dokładnie.

Na patelni rozgrzej oliwę i nakładaj masę formując placki. Smaż na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony (jeśli masz wątpliwości, czy placki są dobrze doprawione usmaż najpierw jeden niewielki na próbę i skosztuj, w razie konieczności dopraw). Odsącz placki na ręczniku papierowym. Podawaj z dipem jogurtowym z fetą (tutaj poznasz <<przepis na dip jogurtowy z fetą>>).

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *