Pomidory faszerowane wersja dla wegetarian

Pomidory wydrążone i faszerowane, dobrze przyprawionym kuskusem, a następnie zapiekane.

Pomidory faszerowane w wersji wegetariańskiej przygotowałem na sposób turecki. Farsz w zdecydowanej mierze składa się z kuskusu, choć rzeczywiście bardziej tureckie byłoby użycie bulguru. Kuskus jest jednak nieco drobniejszy i lepiej przez to nadaje się do faszerowania warzyw. Pamiętaj, że nawet najbardziej dojrzałe pomidory mają choćby lekką nutę kwasowości, więc dość starannie buduj smak farszu. Koniecznie dodaj soku z cytryny, ale jeśli całość będzie zbyt kwaśna nie wahaj się zrównoważyć smaku dodając np. miodu. Całe danie jest dość zgrabne i świetnie smakuje w letnie, upalne dni.

Składniki

6 dużych o zbliżonej wielkości pomidorów gruntowych;
1 szklanka kuskusu lub drobnego bulguru;
1 cytryna;
natka pietruszki;
dymka;
suszona mięta;
kmin rzymski;
koncentrat pomidorowy;
harissa lub inna ostra pasta;
słodka, mielona papryka;
oliwa extra vergine;
sól, pieprz;

Przepis na pomidory faszerowane

Pomidory umyj i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. Odetnij górną część z każdego pomidora, a następnie wydrąż środek. Tak przygotowane pomidory odłóż na bok, a wydrążony miąższ umieść w misce.

Miąższ z pomidorów przełóż do blendera. Dodaj 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego dla wzmocnienia smaku, jeżeli wolisz możesz najpierw koncentrat przesmażyć na patelni, dzięki czemu dodatkowo wzbogacisz smak. Całość posól i nieco popierz. Zmiksuj na gładką masę. Przelej zmiksowaną pulpę pomidorową do garnka i postaw na gaz. Dodaj 1 łyżeczkę suszonej mięty i doprowadź całość do wrzenia.

Do dużej miski wsyp szklankę kuskusu, a następnie zalej go gorącą pulpą pomidorową. Zachowaj proporcje: 1 szklanka kuskusu, 2 szklanki płynu. Zamieszaj kuskus, a następnie owiń miskę folią spożywczą i pozostaw na 5 minut, aby wchłonął płyn i spęczniał. Po tym czasie zdejmij folię z miski i spulchnij widelcem kuskus. Pozostaw na kilka minut, aby nieco przestygł. Następnie wrzuć do niego 1 lub 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, pół łyżeczki harissy lub innej, ostrej pasty, 2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki, posiekane dymkę i natkę pietruszki oraz dodatkowo sól i pieprz do smaku, jeżeli potrzeba. Farsz wymieszaj bardzo dokładnie. Na koniec wlej do kuskusu 2 do 3 łyżek oliwy extra vergine, aby wzbogacić smak i poprawić jego teksturę. Gotowy farsz odłóż na bok. Twoje pomidory faszerowane wegetariańskie już wkrótce będą gotowe.

Porada-> farsz do pomidorów powinien być wyraziście doprawiony.

Faszeruj każdego wydrążonego wcześniej pomidora kuskusem do wysokości 3/4 każdego z pomidorów. Kuskus w trakcie pieczenia spęcznieje, więc gdy dasz go za dużo „wyjdzie” z pomidorów, jak powidła z garnka u Żwirka i Muchomorka. Następnie przykryj każdego pomidora jego „czapeczką”.

Umieść warzywa w naczyniu żaroodpornym, skrop je oliwą, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Danie jest gotowe, gdy po upieczeniu pomidory faszerowane wegetariańskie są miękkie i lekko przyrumienione (aby tak się stało na ostatnie kilka minut pieczenia zdejmij z nich folię).

Podawaj z połówką cytryny, natką pietruszki i koniecznie z tureckim sosem cacik (poznaj <<przepis na sos cacik>>).

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *