Puree z topinambura na maśle co obiad wzbogaci

Niesamowite puree z topinambura o lekkim smaku orzechowym i podawaj z pieczonymi mięsami z sosem.

Puree z topinambura to znakomity dodatek do wielu dań szczególnie tych, które obfitują w sosy. Przygotuj niesamowite puree z topinambura o lekkim smaku orzechowym i podawaj np. z pieczonymi mięsami z sosem. Sam topinambur smak ma dość ciekawy, lekko orzechowy, ale nie nachalny. Na pewno nie zasmakuje wszystkim, ale większość powinna być jego smakiem zachwycona. Przy moim puree nie eksperymentuję, wersja jest raczej dość tradycyjna. Jak skosztujesz zrozumiesz, dlaczego w tym przypadku nie warto wprowadzać zmian. Jest dobrze, smacznie, jest bardzo smacznie.

Składniki

500 gramów topinambura;
masło;
mleko;
gałka muszkatołowa;
sól, pieprz;

Przepis na puree z topinambura

Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty jest rośliną pochodzącą z Ameryki Północnej. Jest to roślina o  nieocenionych właściwościach zdrowotnych. Może być doskonałym składnikiem diety osób chorych na cukrzycę, gdyż reguluje glikemię. Ma również potwierdzone działanie przeciwnowotworowe. Bulwy topinambura mogą zawierać nawet 17% inuliny. Ten polisacharyd ma silne właściwości prebiotyczne, dzięki czemu doskonale oddziałuje na układ pokarmowy człowieka i działa na organizm oczyszczająco.

Topinambur oczywiście obierz. Najlepiej jest zrobić to łyżeczką delikatnie zeskrobując skórkę z powierzchni warzywa. Następnie pokrój go na mniejsze kawałki. Obrany topinambur warto trzymać w zimnej wodzie, dzięki czemu nie ściemnieje. Obrany topinambur przełóż do rondelka, a następnie wlej do niego mleko. Tyle, aby go przykryło. Wlej do garnka z warzywem również szklankę zimnej wody. Dzięki temu mleko podczas gotowania nie będzie się przypalać. Posól całość i postaw na gaz. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz gaz i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut, aż topinambur zrobi się miękki.

Odlej mleko z garnka z warzywem pozostawiając go nieco. Przełóż zawartość garnka do miski malaksera. Dodaj trochę soli, posyp świeżo zmielonym pieprzem, a także zetrzyj do środka dość sporo gałki muszkatołowej. Dodaj również jedną porządną łyżkę masła. Miksuj topinambur z przyprawami, mlekiem i masłem na gładkie, aksamitne puree. Sprawdź konsystencję i smak puree z topinambura. Jeżeli trzeba dolej jeszcze nieco mleka, dodaj masła, a także przypraw. Ponownie zmiksuj.

Puree z topinambura propozycja podania

Może mieć strukturę bardzo aksamitną, gładką, ale może równie dobrze być nieco mniej zmiksowane tak, aby miało charakter nieco grudkowaty. Wszystko zależy od Ciebie.


Wypróbuj pyszne confit z kaczki, do którego możesz podać puree z topinamburu.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *