Quesadilla po góralsku to moja polska odpowiedź na meksykański oryginał. Quesadilla (czyt. kesadija) to meksykańska potrawa, której głównymi składnikami są tortilla (czyt. tortija), czyli placek kukurydziany lub pszenny zapiekany z serem Oaxaca (ser podobny strukturą i wyglądem do mozzarelli). Do środka quesadilli wkłada się najprzeróżniejsze dodatki. Ja proponuję taką swojską, góralską quesadillę, składającą się z oscypka, boczku, a także ogórka kiszonego. Quesadilla może być podawana jako danie główne, ale zwykle traktuje się ją jako przekąskę.
Składniki
6 pszennych tortilli;
3 ogórki kiszone;
150 gramów surowego, wędzonego boczku cienko krojonego;
300 gramów wędzonego sera górskiego (najlepszy będzie oscypek);
Quesadilla po góralsku przepis
Na początek przygotuj wszystkie dodatki do quesadilli.
Zacznijmy od sera. Idealny byłby tu oscypek, czyli wędzony góralski serek sporządzony z mleka owczego, jednak prawdziwego oscypka bardzo trudno dostać, ponieważ jest wyrobem sezonowym, wytwarzanym w limitowanej ilości. Zadowolimy się zatem wędzonym serkiem górskim zrobionym z mleka krowiego lub mieszanego. Ser górski zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
Wędzony boczek pokrój w 2 centymetrowe cienkie paseczki. Zwróć uwagę, aby boczek był jak najwyższej jakości i nie zawierał w sobie niepotrzebnych dodatków. Dobry boczek po zapieczeniu uwolni swój aromat i smak, zaś boczek kiepskiej jakości po prostu się podgrzeje i tyle. Nie będzie ani smaku ani aromatu.
Ogórki kiszone dobrze odsącz i pokrój w plasterki. Plasterki ogórka odsącz z nadmiaru płynu. Koniecznie.
Na tortillę nałóż warstwę sera, plasterki ogórków a także paseczki boczku. Na koniec posyp wszystkie składniki dodatkową ilością sera. Ilość sera zależy tak naprawdę od Twoich preferencji. Na wierzch nałóż kolejną tortillę i dociśnij.
Podgrzewaj quesadillę na patelni na wolnym ogniu bez dodatku tłuszczu, najlepiej pod przykryciem. Gdy quesadilla będzie od spodu zrumieniona odwróć ją na drugą stronę i smaż jeszcze 3 minuty, aby ser w środku był ciągnący się.
Wyłóż quesadillę na deskę i pokrój w trójkąty. Podawaj od razu.
Wypróbuj smakowity przepis na quesadilla z mortadelą i serem.