Risotto z brokułem i wędzonką smażoną

Risotto przygotowane z ryżu duszonego na białym winie i szalotce podane z gotowanym brokułem i smażoną wędzonką.

Risotto z brokułem to znakomite, pyszne i sycące danie wegetariańskie. To risotto przygotowane z ryżu duszonego na białym winie i szalotce podane z gotowanym brokułem. W moim risotto smak jednak został dodatkowo podkręcony poprzez dodanie do niego odrobiny chudej wędzonki. Risotto z brokułem finalnie nabrało jeszcze lepszego smaku dlatego uznałem, że dodanie takiego mięsnego akcentu w tym przypadku jest dobrym wyborem. Jeśli jednak mięsa nie jadasz to po prostu je pomiń w tym daniu. Otrzymasz stricte danie bezmięsne, z którego z pewnością będziesz zadowolona/y.

Składniki

100 gramów ryżu do risotto
nieduży brokuł
mały kawałek chudej wędzonki
litr domowego bulionu jarzynowego
szalotka lub biała dymka
parmezan
masło
suszone płatki chilli
sól, pieprz

Przepis na risotto z brokułem

Zacznijmy od tego, że wędzonka w tym daniu jest opcją, od Ciebie zależy czy jej użyjesz.

Jeśli chodzi o cebulę, lepiej użyć cebuli łagodnej, dlatego najlepszym wyborem będzie biała cebula lub szalotka.

Domowy bulion jarzynowy (ewentualnie drobiowy) to baza każdego risotto. Dlatego nie korzystaj z kostek, a po prostu ugotuj własny wywar (zobacz przepis na wywar jarzynowy). Brokuł ma być dodatkiem do risotto, więc nie musi być duży.

Podziel brokuła na nieduże różyczki, odkrój głąb. Następnie pokrój głąba na plastry, wrzuć do bulionu i gotuj 20 minut. Dzięki temu zabiegowi Twój bulion nabierze brokułowego smaku i poprawi całe danie. Alternatywnie jeśli przyrządzasz bulion jarzynowy bezpośrednio przed przygotowaniem risotto z brokułem wrzuć plastry głąba brokuła do garnka razem z innymi warzywami na samym początku Bulion możesz przecedzić, albo pozostawić z drobinkami brokuła. Jeżeli preferujesz lepszy smak od idealnie klarownego bulionu pozostaw go takim, jaki jest.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej do średniej temperatury oliwę i wrzuć cebulę. Smaż chwilę, aby cebula się zeszkliła (cebula nie może się zrumienić). Następnie wrzuć na patelnię ryż. Mieszaj i smaż chwilkę, aż ziarenka ryżu staną się przeźroczyste (ogień pod patelnią nie powinien być zbyt mocny). Pokrój nieco wędzonki i wrzuć na patelnię z ryżem. Smaż krótką chwilę.

Porada-> garnek z bulionem cały czas musi stać na ogniu, a bulion cały czas powoli gotować się.

Wlej 1 chochlę gorącego bulionu na patelnię, zmniejsz gaz pod nią i gotuj risotto od czasu do czasu mieszając zawartość patelni. Gdy płyn w większości odparuje powtarzaj czynność do momentu, aż ryż stanie się miękki. Powinno to zająć około 15 minut. Odrobina płatków chilli zdecydowanie uatrakcyjni smak dania. Warto je teraz dodać.

Podczas, gdy risotto dochodzi na patelni wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem różyczki brokuła. Gotuj je 3 minuty od zagotowania wody. Wyjmij brokuła i przelej krótko zimną wodą, aby zachować jego piękny kolor.

Gdy ryż jest już miękki (a płynu na patelni wciąż z lekkim zapasem) wrzuć na patelnię podgotowane różyczki brokuła oraz wsyp garść startego parmezanu. Do risotto z brokułem wrzuć również łyżkę masła. Delikatnie zamieszaj danie, przykryj pokrywką i odstaw na bok na dwie minuty. Dodanie parmezanu i masła, a następnie przykrycie naczynia pokrywką i odstawienie na dwie minuty to kluczowe czynności dla finalnego smaku każdego risotto. To bardzo ważna czynność, nigdy jej nie pomijaj.

Podawaj od razu posypane po wierzchu dodatkowo przesmażonymi kawałkami wędzonki.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *