Tarta wegetariańska ze szpinakiem i twarogiem

Klasyczna tarta wegetariańska przygotowana została na słono. Wypełniona została duszonym szpinakiem z dodatkiem twarogu i świeżych ziół.

Tarta wegetariańska ze szpinakiem i serem nie musi zawsze smakować tak samo, szpinak nie musi być mdły, a całość powodować odruchów wiadomo jakich. Moja tarta aż kipi od zapachów i smaków dodanych do niej świeżych ziół. A i ciasto na tartę jest prawdziwie domowe, takie z dużą ilością wódki. A co. Bo jedzenie nie dzieli się na mięsne i wegetariańskie, a na dobre i złe. Tę tartę wegetariańską pokonają zatem również mięsożercy. Zapewniam.

Składniki na farsz do tarty

500 gramów świeżego szpinaku
200 gramów świeżego twarogu
dymka
koperek
natka pietruszki
kawałek pora (opcja)
sól, pieprz

Składniki na ciasto

150 gramów mąki pszennej
50 gramów mąki pełnoziarnistej
płaska łyżeczka suszonych drożdży
2 lub 3 łyżki oliwy
50 ml wódki
pół łyżeczki soli
około 100 ml letniej wody

Tarta wegetariańska przepis

Ze szpinaku odetnij korzonki, a liście drobno posiekaj. Pora pokrój w plasterki lub w półplasterki, a następnie posiekaj trochę natki pietruszki, koperku oraz dymkę.

Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć na nią pora i dymkę. Smaż na średnim ogniu 3 do 4 minut uważając, aby nie zrumienić warzyw. Wrzuć na patelnię szpinak, a następnie posól go, a potem przykryj patelnię pokrywką. Duś warzywa 3 minuty, aż liście szpinaku zwiędną. Wtedy dorzuć koperek oraz natkę pietruszki. Następnie zamieszaj i dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podduszone warzywa przełóż na sitko i pozostaw do odcieknięcia oraz aby nieco przestygły.

Jeszcze letnie duszone zielone warzywa przełóż do dużej miski, a następnie dorzuć do nich twaróg. Wymieszaj dokładnie twaróg z warzywami tak, aby ser w większości rozpuścił się w jeszcze ciepłej masie duszonych ziół. Całość dopraw do smaku w razie potrzeby i odstaw na bok.

Tarta wegetariańska sposób podania

Przygotuj domowe ciasto na tartę. Gotowe ciasto na tartę rozłóż w okrągłej formie o średnicy około 30 centymetrów, a następnie rozłóż przygotowany wcześniej farsz.

Piecz tartę ze szpinakiem w temperaturze 250 stopni Celsjusza przez około 8 minut. Po wyjęciu z piekarnika pokrój tartę ze szpinakiem podobnie jak pizzę i podawaj od razu.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *