Burrito z kurczakiem awokado i serem

Burrito z kurczakiem to duża tortilla wypełniona smażonym kurczakiem z dodatkiem startego sera, awokado, kolendry i salsy pomidorowej, a następnie zawinięta i podgrzana na patelni.

Burrito z kurczakiem to duża tortilla wypełniona smażonym kurczakiem z dodatkiem startego sera, awokado, kolendry i salsy pomidorowej, a następnie zawinięta i podgrzana na patelni. Burrito z kurczakiem to jedna z wielu możliwych wersji jednego z najbardziej popularnego jadła ze smakowitego Meksyku. Samo burrito to placek pszenny, w który zawija się to, co pod ręką. Ponieważ tortilla ma 30 centymetrów średnicy zmieścić może naprawdę wiele. Danie jest więc bardzo sycące szczególnie, że jednym z obowiązkowych składników każdego burrito jest ser. A co włożysz do środka zależy właściwie od Twojej inwencji. A w zasadzie od tego, co masz w lodówce.

Składniki

1 tortilla (placek pszenny) o średnicy 30 centymetrów
ćwiartka ugotowanego kurczaka
awokado
łatwo topiący się twardy lub półtwardy ser
domowa salsa pomidorowa
marynowane jalapeno
świeża kolendra
limonka
przyprawa do chili con carne
mielona papryka wędzona
sól

Przepis na burrito z kurczakiem

Mięso kurczaka oddziel od kości, poszarp i wrzuć na lekko podgrzaną patelnię. Przypraw mięso mieloną słodką wędzoną papryką oraz swoją ulubioną przyprawą do dań kuchni meksykańskiej. Ja polecam Ci świetną, dość ostrą przyprawę do chilli con carne. Mieszaj mięso krótko, aż nieco się podgrzeje i pokryje przyprawami. Następnie zdejmij mięso z patelni i wyłóż na talerz.

Wypestkuj awokado i wyjmij miąższ na talerz. Posyp solą, pieprzem i skrop limonką. Zetrzyj ser na tarce, a także posiekaj jalapeno. Następnie przygotuj salsę pomidorową (zobacz przepis na salsa pomidorową pico de gallo).

Rozłóż tortillę na blacie. W jej dolnej części rozłóż ugniecione awokado, a na nim starty ser. Na ser nałóż pokrojone ostre marynowane jalapeno. Pamiętaj, że tortilla (podobnie jak np. ciasto w pierogach) zabierze nieco smaku farszowi. Dlatego farsz powinien być porządnie przyprawiony, w przeciwnym razie burrito jako całość nie będzie tak wyraziste, jak trzeba.

Pora na mięso. Nałóż go sporą porcję. Szczerze powiedziawszy do tak dużej tortilli ćwiartka z kurczaka będzie w sam raz. Na mięso nałóż dość sporo salsy Pico de Gallo, a także porządną garść liści świeżej kolendry.

Tortillę należy teraz zwinąć, aby powstało burrito z kurczakiem. Robi się to tak samo, jak w przypadku naszych krokietów (zobacz przepis na krokiety z mięsem). Tortilla powinna ściśle owijać farsz.

Burrito z kurczakiem propozycja podania

Tak przygotowane burrito z kurczakiem połóż na rozgrzanej patelni grillowej (lub zwykłej) i lekko dociśnij. Grzej 3 minuty na średnim ogniu, aby wnętrze burrito się zagrzało, a ser stopił. Następnie odwróć burrito na drugą stronę, lekko dociśnij i grzej kolejne 3 minuty.

Przekrój burrito z kurczakiem pod skosem na połowę i podawaj od razu. Dodatkami pożądanym będzie kwaśna śmietana (łagodzi, gdy piecze), świeża kolendra, ostry sos i cząstki limonki.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *