Zupa z soczewicy z groszkiem i harissą

Zupa z soczewicy z groszkiem przyrządzona na wywarze drobiowym z dodatkiem czerwonej soczewicy i zielonego groszku, a także startych warzyw. Zupa doprawiona została aromatycznymi przyprawami, czyli mieloną kolendrą, kminem rzymskim i kurkumą.

Zupa z soczewicy z groszkiem może budzić zdziwienie u części osób. Bo czy połączenie soczewicy z groszkiem jest w porządku? Zaręczam, że wyszło znakomicie. Do przyprawienia zupy użyłem wschodnich, ale popularnych i łatwych do zdobycia przypraw orientalnych A na koniec niespodzianka, ale jakże zaskakująco pasująca tutaj. Kleks gęstej śmietany. W sezonie fajnie jest użyć świeżego groszku, młodej marchewki, czy białej bulwy dymki zamiast tradycyjnej cebuli. Ale groszek mrożony też będzie pasował, a cebula np. czerwona w sezonie zimowym dodatkowo uatrakcyjni zupę.

Składniki

1,2 litra lekkiego wywaru drobiowego;
3/4 szklanki czerwonej soczewicy;
około 150 gramów świeżego zielonego groszku;
harissa, czyli ostra pasta z papryki;
mielona kolendra;
mielony kmin rzymski;
mielona kurkuma;
1 spora cebula;
2 małe, młode marchewki;
1 ząbek czosnku;
gęsta, kwaśna śmietana;
1 cytryna;
olej arachidowy;
sól, pieprz;

Zupa z soczewicy z groszkiem sposób podania

Przygotuj wszystkie składniki, czyli  3/4 szklanki czerwonej soczewicy, około 150 gramów świeżego zielonego groszku, harisę, czyli ostrą pastę z papryki, mieloną kolendrę, mielony kmin rzymski, jedną sporą cebulę, dwie małe, młode marchewki, jeden ząbek czosnku, śmietanę do doprawienia zupy.

W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju arachidowego lub zwykłego, roślinnego. Dodaj startą marchewkę, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, a także posiekany ząbek czosnku. Smaż warzywa kilka minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj do warzyw trochę harisy oraz łyżeczkę mielonej kolendry. Zamieszaj, podsmaż całość około 1 minuty, a następnie wlej do garnka 1,2 litra lekkiego wywaru drobiowego. Do garnka wrzuć umyty groszek. Dodaj również dobrze opłukaną pod bieżącą wodą soczewicę. Gotuj zupę na wolnym ogniu 5 minut.

Pora zupę doprawić, dodaj pół łyżeczki kurkumy, łyżeczkę mielonej kolendry i łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego. Zamieszaj i gotuj zupę kolejne 5 minut. Gdy zupa z soczewicy z groszkiem jest gotowa dodaj sól, pieprz oraz nieco świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

Zupa z soczewicy z groszkiem sposób podania

Smakuje idealnie doprawiona listkami świeżej kolendry i paseczkami ostrej, czerwonej papryki. Dodatkowo świetnie doprawi zupę nieduży kleks gęstej, kwaśnej śmietany.


Twój nowy <<przepis na soczewicę po kastylijsku>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *