Boczniaki smażone na sposób chiński zrobione

Błyskawiczny przepis na aromatyczne boczniaki smażone na sposób chiński z dodatkiem chrupiących warzyw.

Błyskawiczny przepis na aromatyczne boczniaki smażone na sposób chiński z dodatkiem chrupiących warzyw. Boczniaki smażone i podane w taki sposób to łatwy i sprytny sposób na świetne i nietuzinkowe danie. Nie wyobrażam sobie, aby ktokolwiek miał problemy z przygotowaniem tego dania, a tym bardziej w czasie dłuższym niż kwadrans. Większość będzie zaskoczona, jak łatwo można przyrządzić boczniaki. W dodatku całość smakuje naprawdę ciekawie. Wyobrażam sobie również, że wielu z Was po przygotowaniu boczniaków w poniższy sposób zapragnie stworzyć podobne przepisy na dania z tymi ciekawymi grzybami.

Składniki

500 gramów świeżych boczniaków
marchewka
dymka
czosnek
sól lub sos sojowy

Przepis na boczniaki smażone

Jedynym pytaniem przy przygotowywaniu boczniaków smażonych po chińsku jest czy użyć soli, czy też może sosu sojowego. Odpowiedź jest prosta. Lepszy będzie z pewnością sos sojowy, jednak zmieni on piękne finalnie kolorowe danie w lekko brunatne, bardziej jednolite. Wybór jak zwykle należy do Ciebie.

Z grzybów odetnij dolne części nóżek. Są za twarde, aby szybko doszły pod wpływem temperatury. Nie są również tak smaczne, jak kapelusze boczniaków. Weź w jedną dłoń boczniaka, a drugą oderwij cienki pasek grzyba ciągnąć od góry do dołu. To łatwe, przekonasz się. Postępuj podobnie z każdym boczniakiem, aż uzyskasz piękną bazę swojego dania. Zajmie Ci to nie więcej niż kilka minut. Wbrew pozoru to łatwa i szybka czynność.

Marchewkę obierz i pokrój na skos w półplasterki. Przygotuj dymkę. Pokrój osobno białe i zielone części w centymetrowe paski (najlepiej również pod skosem). Obierz i posiekaj grubo albo pokrój w plasterki czosnek. Jeden lub dwa ząbki powinny wystarczyć, aby podkręcił on Twoje danie.

Na rozgrzaną patelnię wrzuć grzyby. Nie dodawaj tłuszczu, lecz odrobinę soli. Zamieszaj i podgrzewaj grzyby na dość mocnym ogniu, aby wypuściły wodę. Gdy woda, którą wypuściły boczniaki odparuje zdejmij grzyby z patelni. Wytrzyj patelnię do sucha ręcznikiem papierowym i wlej na nią nieco oleju roślinnego. Następnie wrzuć na patelnię marchewkę i białe części dymki. Smaż minutę często mieszając, a następnie dodaj posiekany czosnek. Po chwili wrzuć na patelnię przygotowane wcześniej boczniaki.

Boczniaki smażone propozycja podania

Dodaj sól lub sos sojowy i smaż wszystko około dwóch minut często mieszając. Gdy boczniaki smażone są gotowe wrzuć na patelnię zielone części dymki. Ostatni raz zamieszaj całość. Gotowe. Podawaj od razu po przygotowaniu. Obok talerza możesz postawić butelkę z sosem sojowym, aby w razie potrzeby móc doprawić danie już na talerzu.


Wypróbuj także boczniaki duszone z warzywami. Prosto i smacznie.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *