Moja sałatka azjatycka ma smak oleju sezamowego, jaki został użyty do przyrządzenia sosu do tej sałatki. Na długo pozostaje na podniebieniu. Jeżeli zatem lubisz smak sezamu koniecznie przygotuj tę prostą i niezwykle smaczną sałatkę. Tylko kilka składników i azjatyckie smaki i aromaty wypełnią Twoją kuchnię. Bez wątpienia pochłoniesz sałatkę tak szybko, że nawet nie zauważysz. Jeśli nie lubisz makaronu to nie jest to żadną wymówką, ponieważ moja sałatka azjatycka opiera się na makaronie ryżowym, który ma zupełnie inny, niepowtarzalny smak.
Składniki
garść zielonej fasolki szparagowej;
200 gramów makaronu ryżowego cienkie wstążki;
garstka orzeszków ziemnych niesolonych;
2 łyżki ziaren sezamu;
garść kiełków fasoli;
pęczek świeżej kolendry;
1 łyżka prażonego oleju sezamowego;
2 łyżki oleju roślinnego;
2 łyżeczki sosu rybnego;
Sałatka azjatycka przepis
Garść fasolki szparagowej oczyść i pozbaw końcówek. Przygotuj 200 gramów makaronu ryżowego, ale takiego niezbyt drobnego. Najlepszy będzie taki w typie tagliatelle. Porwij lub posiekaj świeżą kolendrę. Fasolkę szparagową wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj kilka minut, aby była „al dente” (nie rozgotuj!). Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji na jego opakowaniu. Po ugotowaniu pozostaw do przestygnięcia na 10 minut.
Na małą patelnię wrzuć orzeszki ziemne i praż około 30 sekund, po czym wsyp 2 łyżki ziaren sezamu. Praż całość do lekkiego zrumienienia, aż wydobędziesz z nich pełen aromat.
Fasolkę szparagową przelej zimną wodą, odcedź, a następnie wrzuć do miski. Dodaj do fasolki przestudzony makaron. Do miski włóż następnie uprażone orzechy, sezam, garść kiełków fasoli, dorzuć też posiekaną świeżą kolendrę.
Sałatka azjatycka z fasolką szparagową sposób podania
Sałatkę polej sosem przygotowanym z 1 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżek oleju roślinnego i 2 łyżeczek sosu rybnego. Delikatnie zamieszaj całość, ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku.
Oto rewelacyjna azjatycka zupa z kurczakiem. Coś wyjątkowego, koniecznie wypróbuj.