Cannoli to włoskie rurki przygotowane z kruchego ciasta wypełnione puszystym kremem. Krem przygotowuje się ze świeżego sera ricotta. Te znane na całym świecie włoskie rurki z kremem serwować należy niezwłocznie po ich wypełnieniu kremem celem zachowania chrupkości ciasta. Jeśli jest ktoś, kto nie jadł jeszcze cannoli niech szybko naprawi ten błąd. Ale uwaga, te rurki z kremem uzależniają na całego.
Składniki na ciasto do cannoli
250 gramów mąki pszennej typ 00
30 gramów cukru pudru
30 gramów roztopionego masła lub smalcu
1 małe jajko
50 ml wina Marsala
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka cynamonu mielonego
cienko starta skórka z pomarańczy
1 wiejskie jajko
szczypta soli
olej do smażenia
Składniki na krem do cannoli
800 gramów sera ricotta (musi być “suchy”, najlepiej odcedzony, 2-3- dniowy)
250 gramów cukru
opcjonalnie 80 gramów rozdrobnionej gorzkiej czekolady i/lub otartą skórkę z ekologicznej pomarańczy
Przepis na cannoli rurki z kremem
Przygotowanie ciasta
Wymieszaj razem w misce mąkę, sól, roztopione masło i cukier. Dodaj jajko, ocet i wino Marsala, a następnie zagniataj ciasto. Ciasto wyrabiaj przez ok. 5 minut, a potem przykryj je suchą ściereczką i odstaw na 30 minut. Foremki z ciastem wrzuć na gorący, głęboki tłuszcz łączeniem do dołu i smaż do momentu, aż zmienią kolor na złotobrązowy. Usmażone rurki odsącz ze zbędnej ilości tłuszczu kładąc je na papierowy ręcznik. Foremki usuń dopiero wtedy, kiedy cannoli zupełnie ostygną.
Przygotowanie kremu
Jeśli ricotta jest za rzadka, odsącz ją z serwatki (wyłóż ją na sitko lub na gazę i zaczekaj, aż całkowicie odcieknie. Najlepiej zrobić to dzień lub dwa dni wcześniej).
Do ricotty dodaj pozostałe składniki farszu i dokładnie wymieszaj wszystko. Rurki nadziewaj za pomocą szprycy lub woreczka z odciętym rogiem albo łyżką. Brzegi cannoli dekoruj rozdrobnionymi pistacjami lub wiórkami czekolady, a całość posyp cukrem pudrem.
WAŻNE!
Rurki wypełniaj nadzieniem na chwilę przed podaniem, w przeciwnym razie naciągną wilgocią i nie będą już chrupkie, a takie właśnie być powinny.
(przepis na cannoli od incampagna.eu)
Przygotuj także <<makaron czekoladowy z musem bananowym>>. To ci dopiero hecny przepis.