Cannoli to włoskie rurki przygotowane z kruchego ciasta wypełnione puszystym kremem. Krem przygotowuje się ze świeżego sera ricotta. Te znane na całym świecie włoskie rurki z kremem serwować należy niezwłocznie po ich wypełnieniu kremem celem zachowania chrupkości ciasta. Jeśli jest ktoś, kto nie jadł jeszcze cannoli niech szybko naprawi ten błąd. Ale uwaga, te rurki z kremem uzależniają na całego.
Składniki na ciasto do cannoli
250 gramów mąki pszennej typ 00
30 gramów cukru pudru
30 gramów roztopionego masła lub smalcu
1 małe jajko
50 ml wina Marsala
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka cynamonu mielonego
cienko starta skórka z pomarańczy
1 wiejskie jajko
szczypta soli
olej do smażenia
Składniki na krem do cannoli
800 gramów sera ricotta (tzw. “suchy”, czyli odcedzony, taki 2 lub 3 dniowy)
250 gramów cukru
80 gramów rozdrobnionej gorzkiej czekolady i/lub otartą skórkę z ekologicznej pomarańczy (opcja)
Przepis na cannoli rurki z kremem
Przygotowanie ciasta
W misce wymieszaj razem mąkę, sól, roztopione masło i cukier. Dodaj jajko, ocet i wino Marsala, a następnie zagniataj ciasto i wyrabiaj przez ok. 5 minut. Gdy ciasto jest zagniecione przykryj je suchą ściereczką i odstaw na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto bardzo cienko (najcieniej jak się da), a następnie wytnij z niego duże koła (np. szklanką). Nakładaj wycięte z ciasta koła na posmarowane olejem foremki (metalowe foremki do pieczenia cannoli). Cannoli sklej na łączeniu odrobiną roztrzepanego żołtka.
Pieczenie rurek z ciasta
Foremki z ciastem wrzuć na rozgrzany do 180 stopni Celsjusza głęboki tłuszcz łączeniem do dołu, a następnie smaż do momentu, aż zmienią kolor na złotobrązowy. Usmażone rurki odsącz ze zbędnej ilości tłuszczu kładąc je na papierowy ręcznik. Foremki usuń dopiero wtedy, kiedy cannoli całkowicie ostygną.
Przygotowanie kremu do cannoli
Jeśli ricotta jest za rzadka, odsącz ją z serwatki (wyłóż ją na sitko lub na gazę i zaczekaj, aż całkowicie odcieknie. Najlepiej zrobić to dzień lub dwa dni wcześniej). Do ricotty dodaj pozostałe składniki farszu, a następnie dokładnie wymieszaj wszystko.
Wielki finał
Rurki nadziewaj za pomocą szprycy lub woreczka z odciętym rogiem albo łyżką. Brzegi cannoli dekoruj rozdrobnionymi pistacjami lub wiórkami czekolady, a całość posyp cukrem pudrem.
WAŻNE!
Rurki wypełniaj nadzieniem na chwilę przed podaniem, w przeciwnym razie naciągną wilgocią i nie będą już chrupkie, a takie właśnie być powinny. (przepis na cannoli od incampagna.eu)
Przygotuj także makaron czekoladowy z musem bananowym. To ci dopiero hecny przepis.