Czarny makaron z łososiem wędzonym i cukinią

Czarny makaron z łososiem, czyli makaron zabarwiony na czarno atramentem sepii połączony z tagliatelle warzywnym przygotowanym z cukinii oraz z dodatkiem wędzonego łososia.

Czarny makaron z łososiem jest to makaron zabarwiony atramentem mątwy połączony z tagliatelle warzywnym z cukinii oraz z dodatkiem wędzonego łososia. To prosta i błyskawiczna kombinacja wybornych smaków. Barwiony sepią makaron ma niesamowity, czarny kolor i bardzo delikatny posmak morza. Znakomicie kontrastuje z kolorowymi warzywami, czy właśnie wędzonym łososiem. W daniu użyłem linguine, czyli stosunkowo cienkiego i płaskiego makaronu. Dobrze, aby cukinie pokroić w zbliżonej grubości paski. Wtedy danie na talerzu prezentować się będzie jeszcze lepiej. Łosoś koniecznie powinien być wędzony na zimno, ewentualnie surowy, ale wtedy należy go lekko podsmażyć z cukinią.

Składniki

200 gramów makaronu barwionego sepią;
200 gramów łososia wędzonego na zimno;
1 zielona cukinia;
żółta cukinia;
pęczek koperku;
oliwa;
sól, pieprz;

Przepis na czarny makaron z łososiem

Cukinie umyj, osusz i pokrój w cienkie paski zbliżonej długości. Fajnie, gdyby paski miały szerokość zbliżoną do makaronu. Szersze paski cukinii np. świetnie pasują do pappardelle. Cienkie zaś znakomicie komponować się będą z tagliolini.

Zielonej i żółtej cukinii mniej więcej skrój po połowie. A ile cukinii to już zależy od Ciebie. Nie żałuj jej jednak, bo na smak dania nie wpłynie znacząco, a podczas jej podsmażania sporo jej „ubędzie”. Nastaw makaron.

Komunałem trąci, aby łosoś wędzony był jak najświeższy. Wciąż jednak zbyt często kupujemy żywność przemysłową, podczas gdy dobrze poszukać okazuje się, że za zbliżoną cenę kupimy znacznie lepszy produkt. Podobnie jest z łososiem. A zatem szukaj w małych sklepach rybnych, delikatesach, czy też na eko targach. Jeżeli łosoś jest dla Ciebie zbyt drogi nie rezygnuj z niego, lecz po prostu kup połowę mniej. Też wystarczy.

Łososia podziel na małe kawałki, paseczki, czy też w dowolny inny sposób.

Na patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć paski cukinii. Smaż 2 do 3 minut na niezbyt mocnym ogniu. Wlej na patelnię pół szklanki wody z gotującego się makaronu. Cukinię lekko posól (uważaj, bo łosoś zapewne jest już dość słony) i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Duś jeszcze 2 minuty. Cukinia winna być doć miękka, ale sprężysta, nie rozgotowana.

Czarny makaron z łososiem sposób podania

Odcedź makaron i wzuć go na patelnię do cukinii. Gotuj czarny makaron z łososiem około 1 minuty, aby odparować nadmiar wody, ale pozostawić makaron soczystym. Wyłóż makaron z cukinią na talerz. Na wierzchu rozłóż wędzonego łososia, a całość posyp posiekanym koperkiem. Rewelacja.


Wypróbuj także <<przepis na makaron z łososiem z mleczku kokosowym>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *