Deser z tapioki z kokosową nutą

Deser z tapioki i mleczka kokosowego podany w pucharku.

Deser z tapioki to deser prosty i szybki w przygotowaniu. Jego bazą są tapioka i mleczko kokosowe, natomiast dodatki które do niego wykorzystasz zależą jedynie od Twojej wyobraźni.  Mój deser z tapioki ma lekką konsystencję, zdecydowanie nie przypomina puddingu. Taki deser jadłem po raz pierwszy w Wiedniu „u Chińczyka” i jego smak mnie zachwycił. Zależało mi, aby odtworzyć w miarę możliwości ten smak i konsystencję i uważam, że mi się to udało. Miękkie ale sprężyste kuleczki tapioki nadają bardzo ciekawą strukturę temu deserowi, zaś smak mleczka kokosowego przydaje mu cudownego smaku. Mam nadzieję, że skorzystasz z tego przepisu i Ciebie ten deser również zachwyci.

Składniki

70 gramów tapioki (małe kuleczki)
400 ml mleka kokosowego (puszka)
100 ml napoju kokosowego z kartonu
1,5 łyżki cukru

Opcjonalne składniki

Pasta waniliowa lub ziarna z 1 laski wanilii
Mus z truskawek
Powidła śliwkowe

Co to jest tapioka

Tapioka jest  wytwarzana z manioku, egzotycznej rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej i Środkowej. Mówiąc w skrócie, maniok to taki południowoamerykański ziemniak. Tapioka powstaje w procesie mielenia bulwy manioku i najczęściej przybiera formę mąki lub kuleczek. Idealnie nadaje się do zagęszczania musów, sosów, kisieli czy puddingów. Najczęściej jednak wykorzystuje się ją właśnie do robienia deserów.  Tapioka jest  lekkostrawna i wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. Zalecana jest osobom, które zmagają się ze zgagą, wzdęciami, wrzodami żołądka lub problemami jelitowymi. To bogate źródło witaminy B6 oraz A, a także wapnia, żelaza, magnezu, potasu, sodu, fosforu i cynku.

Jak przygotować tapiokę?

Tapiokę trzeba gotować. Zawsze. Jeśli chodzi o przygotowanie tapioki do gotowania to są dwie szkoły. Pierwsza zaleca moczenie tapioki przez kilka godzin, a druga jedynie jej wypłukanie. Ja jedynie płuczę tapiokę i uważam, że to wystarczy. 

Kolejną kwestią jest czas gotowania tapioki i proporcje tapioki w stosunku do płynu, w którym ma się gotować. Na początku oczywiście skorzystałem z instrukcji podanej przez producenta na opakowaniu, czyli ugotowałem tapiokę w wodzie w proporcjach podanych na opakowaniu i to niestety była porażka. Instrukcje podane przez producenta (3 szklanki wody i jedna szklanka mleczka kokosowego na 170 gramów tapioki) spowodowały, że wyszła mi słodka papka pozbawiona smaku. Mnie natomiast zależało, żeby  uzyskać lekko płynny deser, a nie ciężki zawiesisty pudding.  Metodą prób i błędów udało mi się uzyskać lekki deser pełen smaku i przepis na taki deser przedstawiam poniżej.

Przepis na deser z tapioki

Najpierw przepłucz pod bieżącą wodą 70 gramów tapioki. Następnie zagotuj w garnku 300 ml mleczka kokosowego oraz 100 ml napoju kokosowego. Całość posłódź 1 lub 2 łyżkami cukru. Jeśli chcesz aby deser miał aromat waniliowy to możesz dodać w tym momencie do tapioki pastę waniliową lub nasiona wanilii.

Do gotującego się płynu dodaj opłukane kuleczki tapioki. Całość gotuj do momentu kiedy kulki tapioki zmiękną i staną się całkowicie przeźroczyste. U mnie czas gotowania wynosi od 8 do 10 minut, pomimo iż producent zaleca półgodzinne gotowanie. Pamiętaj, aby często mieszać zawartość garnka, ponieważ tapioka lubi przywierać do jego dna. 

Gdy tapioka jest już ugotowana zdejmij garnek z ognia i odłóż na chwilę do przestygnięcia.

Deser z tapioki sposób podania

Kiedy deser nieco przestygnie, ale nie jest jeszcze całkiem zimny, dodaj do niego pozostałe 100 ml mleczka kokosowego i wymieszaj całość. Uzyskasz w ten sposób deser o lekkiej, płynnej konsystencji i delikatnym kokosowym smaku. Oczywiście to od Ciebie zależy jaką chcesz uzyskać konsystencję. Jeśli deser ma być konsystencji puddingu, po prostu nie dolewaj już mleczka kokosowego po przestudzeniu. Pamiętaj jednak, że tapioka stygnąc lekko gęstnieje.

Deser podawaj od razu w pucharkach lub małych szklankach.

Deser możesz wzbogacić dowolnymi dodatkami, tu limituje Cię tylko Twoja wyobraźnia i smak. Jako dodatku do tapioki możesz użyć dowolnego musu owocowego, świeżych owoców, dżemu bądź powideł. Przyznam szczerze, że moim najnowszym odkryciem są powidła śliwkowe. To właśnie powidła śliwkowe jako dodatek do deseru z tapioki sprawdziły się doskonale. Oczywiście deser z tapioki możesz jeść bez żadnych dodatków, ja taki lubię najbardziej.


Wypróbuj również sprawdzony <<przepis na panna cotta kokosowa>> podaną z pysznymi owocami leśnymi.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *