Krupnik na cielęcinie to zupa przygotowana na wywarze z giczy cielęcej i mostka cielęcego gotowanych razem z warzywami, wzbogacona siekanym fenkułem i porem, a na koniec doprawiona kwaśną śmietaną. Krupnik na cielęcinie przypomina mi zupę, którą w dzieciństwie gotowała mi moja mama, gdy trzeba było postawić mnie na nogi. Najważniejszy w takim posiłku był zarówno wywar z cielęciny, jak i delikatne mięso pełne białka. Warzyw w nim było jak na lekarstwo. W moim krupniku na cielęcinie warzyw jest bez liku, ponieważ warzywa uwielbiam. Zdecydowanie wzbogacają one smak tej pysznej zupy, a zupa staje się jeszcze bardziej sycąca. Myślę, że amatorów krupniku dłużej zachęcać nie muszę.
Składniki
700 gramów mostku cielęcego;
1 duża noga cielęca;
jarzyna, jak do rosołu;
kasza jęczmienna;
2 ziemniaki;
mała bulwa fenkuła;
kawałek pora;
kwaśna śmietana;
duży pęczek koperku;
ziele angielskie, liść laurowy;
sól, pieprz;
Przepis na krupnik na cielęcinie
Przygotuj wielką ilość warzyw. Jarzyna na wywar jak do rosołu obowiązkowa, pozostałe warzywa zależą od Ciebie. Mostek cielęcy dobrze, aby nie był zbyt tłusty. Cielęca noga przecięta na pół doda fantastycznego smaku zupie, postaraj się ją zdobyć, bo warto.
Nogę umyj, włóż do żaroodpornego naczynia, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (z termoobiegiem). Piecz 30 minut, aby noga dobrze się zrumieniła. Gdy będzie gotowa przełóż ją do garnka i pozostaw na chwilę, aż nieco przestygnie. Następnie zalej 2 litrami zimnej wody i zagotuj. Gdy już się zagotuje włóż mostek i ponownie doprowadź do wrzenia. Delikatnie usuń szumowiny, a następnie gotuj na wolnym ogniu 30 minut.
Po tym czasie włóż do zupy jarzyny, dodaj ziele angielskie, liść, sól i pieprz. Koniecznie dodaj do zupy opaloną cebulę. Bez niej smak zupy będzie niepełny. Gotuj wszystko około 60 minut. Gdy mięso jest miękkie wyjmij je z garnka i pozostaw do przestygnięcia. Wywar cielęcy przecedź i ponownie zagotuj.
Dodaj do zupy pokrojonego pora i pokrojony w małe kawałki koper włoski, pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki, a także starte na tarce marchewkę i pietruszkę. Wsyp 2 do 3 garści przepłukanej pod bieżącą wodą kaszy jęczmiennej. Gotuj krupnik na cielęcinie 10 do 15 minut.
W szklance zahartuj 3 porządne łyżki gęstej, kwaśnej śmietany, a następnie wlej ją do zupy. Zagotuj krupnik na cielęcinie, w razie konieczności dopraw solą i pieprzem.
Krupnik na cielęcinie propozycja podania
Wyłącz gaz pod garnkiem i wrzuć do zupy posiekany spory pęczek świeżego, pachnącego koperku. Pokrój ugotowaną cielęcinę w kawałki „na jeden kęs”, a następnie również dodaj do zupy. Podawaj w temperaturze pokojowej lub gorący z kromką wiejskiego chleba.
Przygotuj również smaczny tradycyjny krupnik na podrobach drobiowych. Przetestuj także przepis na gicz cielęca pieczona podana na młodej kapuście zasmażanej. Niebo w gębie!