Makaron z szynką to danie, które śmiało można nominować do najszybszego dania świata i to w dodatku w kategorii „fast food”. Klnę się jednak, że tak wysokiej jakości składnika w żadnym fast foodzie nie dostaniecie, wszak mówimy o szynce parmeńskiej. Ser stracchino to podstawowy dodatek do włoskich piadin. Znakomicie nadaje się do smarowania, ale i do krótkiego zapiekania. Jeżeli nie dostaniesz tego sera użyj po prostu ricotty. Całe danie zaskakuje znakomitym smakiem. No ale taka jest właśnie kuchnia włoska. Prosta, z niewielkiej ilości składników, za to prawdziwa petarda smakowa.
Składniki
250 gramów makaronu tagliatelle lub pappardelle;
główka czosnku;
100 gramów szynki parmeńskiej;
200 gramów sera stracchino lub ricotty;
garść liści bazylii;
50 gramów sera parmigiano reggiano;
sól, pieprz;
Przepis na makaron z szynką parmeńska
Szynkę parmeńską porwij palcami w nieduże kawałeczki tak, aby nie „ciągnęła się” podczas jedzenia. Szynka ta jest niezwykle delikatna i rozpływa się ustach, ale jedzona jednocześnie z innymi dodatkami trudno się rozgryza. Ser stracchino dobrze rozmieszaj, aby nie było grudek. Czosnek obierz z łupinek i przekrój każdy ząbek na połowę. Ile dokładnie czosnku? To oczywiście zależy od Ciebie, dla mnie im więcej, tym lepiej.
Makaron wrzuć na wrzącą, dobrze osoloną wodę i gotuj, aż będzie „al dente”. Pamiętaj o złotej zasadzie gotowania makaronu w kuchni włoskiej: na każde 100 gramów makaronu użyj 1 litra wody.
Podczas gdy makaron się gotuje na patelnię wlej 3 łyżki oliwy extra vergine i rozgrzej ją do średniej temperatury. Wrzuć czosnek. Smaż czosnek na niezbyt gorącym tłuszczu tak, aby oddał swój smak oliwie. Gdy zacznie się lekko brązowić wyjmij go łyżką cedzakową. Błyskawicznie odcedź makaron zachowując pół szklanki wody z jego gotowania i przełóż go na patelnię. Dodaj od razu 2-3 solidne łyżki sera stracchino. Zmniejsz gaz pod patelnią do minimum.
Makaron z szynką sposób przygotowania
Wymieszaj ser z makaronem, aby się rozpuścił. Wlej na patelnię 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu. Wymieszaj dokładnie makaron aby oblepił się powstałym z sera i wody sosem. Wyłóż makaron na talerz i rozłóż na nim szynkę parmeńską. Rozłóż dodatkowo na makaronie parę kawałków sera stracchino, a całość posyp dość obficie świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Rozłóż na wierzchu liście bazylii i posyp świeżo startym parmezanem. To świetne danie nadające się na każdą okazję. Zaskakuje prostotą i niezwykłym smakiem.
Spróbuj teraz także przepis na kotlet po bolońsku. Jest smak, jest moc.