Miecznik z grilla z sosem winegret

Miecznik z grilla najlepiej smakuje, gdy wycięty jest w formie steka, którego należy najpierw przyprawić i skropić oliwą, a następnie podać z grilla z sosem winegret.

Miecznik z grilla najlepiej smakuje, gdy wycięty jest w formie steka. Taki stek należy najpierw przyprawić i skropić oliwą, a następnie dosłownie wrzucić na ruszt na krótko. Miecznik ma chude mięso, więc nie piecz go zbyt długo. Aby wydobyć z niego dodatkowy smak po zdjęciu z grilla należy rybę polać sosem winegret, który idealnie komponuje się chyba z każdą rybą morską. Z miecznikiem jednak szczególnie mu po drodze.

Składniki

stek z miecznika
oliwa extra vergine
cytryna
ząbek czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz

Miecznik z grilla przepis

Zacznij od przygotowania sosu winegret, W tym celu do małego słoika wlej nieco oliwy, myślę, że 3 łyżki to będzie wystarczająca ilość oliwy. Następnie dodaj do oliwy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, uważaj, żeby nie wypadły do sosu pestki. Dodaj do sosu odrobinę soli, pieprzu oraz zmiażdżony mały ząbek czosnku. Ząbek czosnku powinien być naprawdę mały, żeby nie zdominował smaku sosu. Sos ma mieć zrównoważony smak. Zamknij słoiczek zakrętką i energicznie nim potrząsając zrób sos winegret. Gotowy winegret odstaw na bok.

Stek z miecznika umyj i bardzo dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Następnie posól rybę i natrzyj ją niewielką ilością oliwy. Pyszne mięso miecznika nie potrzebuje żadnych dodatkowych przypraw, wszak przed podaniem będzie polany przygotowanym wcześniej sosem winegret. Połóż miecznika na rozgrzany ruszt i grilluj rybę po 3 minuty z każdej strony (w zależności od grubości miecznika). Zwróć uwagę, aby nie przesmażyć ryby. Miecznik to bardzo chuda ryba, więc zbyt długo grillowana stanie się wiórowata, niejadalna. W przypadku ryb najlepiej się sprawdza zasada, że lepiej niedosmażyć niż przesmażyć.

Wyłóż upieczonego miecznika na talerz, a następnie polej rybę przygotowanym wcześniej sosem winegret. Całość posyp niewielką ilością posiekanej natki pietruszki, aby zniwelować ostry smak czosnku. Podawaj od razu z dowolną, ale lekkostrawną sałatką.


Wypróbuj przepis na paprykę pieczoną faszerowaną tuńczykiem. To dopiero pyszności! Albo przepis na tuńczyk z grilla serwowany razem z grillowanymi paprykami. Super dania!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *