Penne arrabiata pasta bardzo wściekle dobra

Penne arrabiata to makaron podawany z bardzo ostrym sosem z pomidorów, cebuli, chilli i czosnku.

Penne Arrabiata to jedno z klasycznych dań kuchni włoskiej. Niech Cię nie zdziwi, że sos w tym daniu jest niezwykle ostry. Wszak „arrabiata” po włosku znaczy „wściekły”, czyli w tym przypadku właśnie bardzo ostry, wręcz wściekle ostry. To danie z charakterem, które ma wycisnąć siódme poty. Jeżeli nie lubisz dań na ostro raczej odpuść sobie zrobienie penne arrabiata, ale nigdy przenigdy nie rób go bez tej pożądanej ostrości. To przecież istota tego dania. Jak każde niemal danie kuchni włoskiej z pastą w roli głównej i to przygotowuje się błyskawicznie, a jego smak zależy od jakości użytych składników.

Składniki

200 gramów makaronu penne;
puszka pomidorów, przecier pomidorowy lub 3 duże dojrzałe pomidory;
1 bardzo ostra papryczka lub suszone chilli;
1 duży ząbek czosnku;
natka pietruszki;
pecorino lub parmezan do posypania;
oliwa extra vergine;
sól morska;

Przepis na penne arrabiata

Parę słów tytułem wprowadzenia.

W szczycie sezonu letniego użyj bardzo dojrzałych pomidorów, alternatywnie zastąp je przecierem pomidorowym lub pomidorami z puszki. W oryginalnym przepisie stosuje się ostrą papryczkę peperoncino, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamiast niej użyć suszonego chilli. Ma znacznie większą moc, aniżeli świeża papryczka. No i makaron. Zwykle właśnie penne, ale i tutaj spokojnie można zastąpić go innym, według własnego upodobania.

Gotuj makaron penne

Czosnek obierz i posiekaj, przygotuj suszone chilli lub pokrój drobno świeżą papryczkę. W dużym garnku zagotuj wodę, dobrze ją posól, wrzuć makaron i gotuj go według wskazań na opakowaniu.

Przygotuj sos do makaronu

Podczas, gdy makaron się gotuje przygotuj sos. W tym celu wlej na patelnię około 4 łyżek oliwy i lekko ją podgrzej. Wrzuć posiekany czosnek i chilli. Smaż przyprawy na niezbyt mocnym ogniu, aby uwolnić ich aromaty. Uważaj jednak, aby się nie przypaliły! Przełóż na patelnię siekane pomidory lub pasatę pomidorową. Sos posyp solą morską, zamieszaj i duś na średnim ogniu 3 do 4 minut. Sos winien dusić się na niezbyt mocnym ogniu, jednak należy go odparować. Postaraj się wyczuć czas przygotowania sosu aby był zbliżony do czasu ugotowania się makaronu.

Posiekaj natkę pietruszki. Pamiętaj, że to łodygi mają zdecydowanie mocniejszy aromat. Jest to szczególnie ważne, gdy Twój sos zbyt intensywnie pachnie czosnkiem. W takim przypadku dodatek większej ilości natki zneutralizuje tę intensywność.

Penne arrabiata propozycja podania

Wrzuć do sosu posiekaną natkę pietruszki. Zamieszaj, spróbuj, ewentualnie dopraw do smaku solą i chilli, gdyby sos wciąż nie wypalał gardła, jak należy. Następnie odcedź makaron i wrzuć go do sosu. Wyłącz gaz pod patelnią i dobrze wymieszaj makaron, aby sos oblepił go dokładnie. Podawaj od razu posypując obficie serem pecorino lub parmezanem. Penne arrabiata to błyskawiczne, pyszne danie z charakterem.


Wypróbuj również makaron z indykiem na ostro , będzie piekło.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *