Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym to pyszna potrawka z krojonej i smażonej polędwiczki wieprzowej oraz pieczarek w sosie śmietanowym.

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym to pyszna potrawka z krojonej i smażonej polędwiczki wieprzowej oraz pieczarek w sosie śmietanowym. To świetny, łatwy i szybki obiad. Zachwycisz się delikatnym mięsem jakim jest filet wieprzowy, a kremowy sos pieczarkowy i gotowane brokuły uzupełnią całość. Trudno o smaczniejszy i bardziej kompletny posiłek. Jedyną trudnością, na jaką możesz napotkać podczas jego przyrządzania to odparowywanie śmietany. Zajmie to kilka minut i trzeba pilnować, aby śmietana za bardzo nie zgęstniała, bo wtedy sos stanie się zawiesisty i ciężkostrawny.

Składniki

polędwiczki wieprzowe o wadze 300 gramów
300 gramów pieczarek
1 spora cebula
mały ząbek czosnku
śmietanka 30 %
250 ml domowego bulionu drobiowego
suszone oregano
sól, pieprz

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Jak przygotować mięso? Wykrój z fileta wieprzowego plastry polędwiczek, a następnie pokrój je w paski.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, czosnek przesiekaj bardzo drobno. Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym to bardzo delikatne danie, więc jeżeli nie jesteś wielkim fanem czosnku możesz ten składnik pominąć w daniu. Pieczarki pokrój w średniej wielkości kawałki.

Na patelnię wlej nieco oliwy, a następnie wrzuć pieczarki. Posól je i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Z solą postępuj ostrożnie, bowiem solone będzie również mięso, a całość podlana zostane bulionem, który również zawiera sól. Po kilku minutach dorzuć do pieczarek cebulę. Smaż, aż ta się zeszkli. Gdy pieczarki są już ładnie zrumienione posyp je suszonym oregano. Na koniec dorzuć na patelnię posiekany czosnek. Smaż całość jeszcze minutę. Przełóż przesmażone pieczarki do rondelka, następnie wlej do nich gorący bulion, przykryj rondelek pokrywką i gotuj pieczarki 15 minut.

Podczas, gdy pieczarki się gotują usmaż na patelni posolone i posypane świeżo zmielonym pieprzem mięso. Ważne, aby smażyć mięso na mocnym ogniu 2 do 3 minut, aż ładnie się zrumieni. Polędwiczka wieprzowa to delikatne mięso i nie wymaga długiej obróbki cieplnej. Przesmażone mięso finalnie trafi do gorącego sosu, więc w razie konieczności „dojdzie” w nim.

Wlej do rondelka z gotującymi się pieczarkami słodką śmietankę. Mniej więcej 50 ml, ale tak naprawdę ile jej dodasz zależy to tylko do Ciebie.

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym sposób podania

Podkręć gaz pod rondelkiem i redukuj śmietankę, aż uzyskasz pożądaną gęstość sosu. Pamiętaj, że do sosu trafi za chwilę mięso, które dodatkowo zagęści sos. Gdy sos jest zredukowany do pożądanej konsystencji wrzuć do niego przesmażone przed chwilą mięso. Zamieszaj, gotowe. Podawaj np. z ryżem i gotowanym brokułem. Super łatwe i super pyszne danie dla każdego.


Wypróbuj <<przepis na polędwiczkę z grzybami suszonymi>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *