Spaghetti alle vongole to pyszny makaron oblepiony niezwykłym sosem powstałym z oliwy, czosnku i wody morskiej z małż podany ze świeżymi małżami w muszlach. Pamiętaj proszę, że małże w tym daniu nie służą temu, żeby się najeść. Małże oddać mają swój niezwykły morski smak do sosu, który to sos oblepi Twój makaron. To danie to maestria włoskiej kuchni. To pokaz, jak z minimalnej ilości składników przygotować danie, które będziesz pamiętać przez wiele lat. Mnie do tego dania nigdy zachęcać nie trzeba.
Składniki do przygotowania dania
200 gramów makaronu spaghetti lub linguine
200 gramów świeżych małż Venus (vongole, wszystkie małże muszą być zamknięte)
100 ml białego wytrawnego wina
1 lub 2 ząbki czosnku
natka pietruszki
oliwa extra vergine
sól morska
Dodatki opcjonalne
papryczka chilli
3 fileciki anchois
4 dojrzałe pomidorki koktajlowe
Przepis na spaghetti alle vongole
Do dużej szklanej miski wlej zimną wodę, a następnie wsyp 2 łyżki soli i wymieszaj ją dokładnie, aby rozpuściła się w wodzie. Następnie wrzuć do miski małże. Zamieszaj mięczaki i odstaw miskę z małżami na 15 minut. Po tym czasie odcedź małże i przelej zimną bieżącą wodą. Tak przygotowane vongole odłóż na bok.
Porada-> Na każde 100 gramów makaronu potrzebować będziesz minimum 100 gramów świeżych małży. Danie będzie smakować lepiej, jeśli podwoisz ilość małży. Oczywiście jeśli możesz sobie na to pozwolić.
Do garnka z dobrze osoloną gotującą się wodą wrzuć makaron i gotuj go do stanu „al dente”, czyli „na ząb”.
Podczas gdy makaron się gotuje przygotuj sos (masz na to około 10 minut). W tym celu na patelnię z wysokimi brzegami wlej oliwę (3 do 4 łyżek) i wrzuć dwa całe (obrane) ząbki czosnku. W tym momencie możesz dodać także posiekaną papryczkę chili; zamiast dodawać chilli możesz wlać do dania pod koniec jego przygotowania nieco oliwy z dodatkiem chilli. Możesz teraz dodać również kilka rozgniecionych pomidorków koktajlowych do smaku i/lub posiekane 2 lub 3 fileciki anchovies.
Gdy czosnek lekko się zrumieni usuń go z patelni. Teraz wrzuć na patelnię świeże vongole (małże Venus, wszystkie powinny być w tym momencie zamknięte). Gotuj je 2 minuty, a następnie zalej je 100 ml białego wina. Odparuj wino, a następnie przykryj patelnię pokrywką i duś małże w winie kilka minut. Na koniec wszystkie małże muszą być otwarte. Te zamknięte po prostu usuń. Wyjmij makaron z garnka, w którym się gotuje i przełóż go na patelnię z małżami.
Spaghetti alle vongole sposób podania
Zamieszaj całość, a w razie potrzeby (aby powstała odpowiednia ilość sosu) dodaj jeszcze nieco wody z gotowania makaronu. Na koniec posyp wszystko świeżo posiekaną natką pietruszki i dodaj odrobinę soli, jednak tylko wtedy gdy będzie to absolutnie konieczne (małże zawierają słoną wodę morską). Podawaj od razu z kieliszkiem białego wina.
Wolisz inne smaki? Wypróbuj przepis na sałatkę bawarską z mortadelą Jest naprawdę pysznie. Wypróbuj również uproszczoną wersję spaghetti z małżami.