Zupa z łososiem i warzywami zupa fińska

Zupa z łososiem zwaną fińską powstała z przesmażonych i gotowanych w bulionie warzyw oraz z dodatkiem surowego łososia.

Zupa z łososiem to mocny smak warzyw, a także lekko tylko podgotowany łosoś, to składniki, które decydują o smaku tej zupy. Do jej przygotowania można dodać samego mleka, ale również mleka zmieszanego z odrobiną śmietany, pamiętaj, że o ostatecznym kształcie zupy zawsze decydujesz Ty. Do tej zupy używam wcześniej przygotowanego bulionu warzywnego, ale lepiej byłoby zrobić samodzielnie bulion rybny; smak tej zupy byłby wtedy pełniejszy. Jeżeli zapragniesz zrobić samodzielnie bulion rybny kup całego łososia, wyfiletuj go i ugotuj bulion na jego pozostałościach. Mięso wykorzystaj w zupie.

Składniki

1,2 litra domowego bulionu warzywnego;
300 gramów fileta z łososia;
2 ziemniaki;
1 marchewka;
2 garści groszku (może być mrożony);
1 czerwona cebula;
połowa brokuła;
kawałek pora;
1 łodyga selera naciowego;
mleko;
gęsta, kwaśna śmietana;
pęczek świeżego koperku;
sól, pieprz;

Zupa z łososiem przepis

Przygotuj wszystkie składniki, czyli 300 gramów fileta z łososia, 2 ziemniaki, marchewka, 2 garście groszku (może być mrożony), 1 czerwona cebula, połowa brokuła, kawałek pora i łodyga selera naciowego jako opcje (bo były w lodówce, a warzyw nigdy za wiele.

Ziemniaki i marchewkę pokrój w dość drobną kostkę, cebulę w piórka, pora w talarki, natomiast selera naciowego w małe kawałeczki. Na patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć pokrojone wcześniej warzywa. Posól, popieprz i duś je na wolnym ogniu, aby nieco zmiękły (około 5-7 minut).

Podczas gdy warzywa się duszą pokrój w kawałki łososia (dość spore, żeby ryba nie rozpadła się podczas gotowania), a brokuła podziel na niewielkie różyczki. W garnku rozgrzej 1,2 litra bulionu warzywnego i wrzuć przesmażone warzywa. Dorzuć groszek i brokuła. Gotuj wszystko na średnim ogniu 5 minut.

Zupa z łososiem sposób podania

W misce wymieszaj 150 ml mleka z 2 łyżkami kwaśnej śmietany, zahartuj i wlej do zupy. Wrzuć od razu do zabielonej zupy kawałki łososia. Na koniec dorzuć sporą garść drobno posiekanego koperku. Wyłącz gaz pod garnkiem i odczekaj 3 minuty. Zupa fińska z łososiem jest gotowa. Najlepiej smakuje podana od razu po jej przygotowaniu.


Dowiedz się jak filetować łososia.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *