Corba zupa z soczewicy z Turcji

Corba czyli zupa z soczewicy to sycąca zupa przygotowana z warzyw i soczewicy doprawiona aromatycznymi przyprawami, a na koniec zmiksowana na gładko.

Corba czyli zupa z soczewicy, to sycąca zupa przygotowana z warzyw i soczewicy doprawiona aromatycznymi przyprawami, a na koniec zmiksowana na gładko. Ta zupa jest niezwykle popularna w Turcji, gdzie jada się ją właściwie przez cały dzień. Będąc w Stambule w hotelu, w którym się zatrzymałem serwowana była nawet na śniadanie i  amatorów na nią było całkiem sporo. Trudno się temu dziwić, ponieważ zupa jest pyszna, pożywna i daje energię, a do tego przygotujesz ją szybko i prosto. Serdecznie polecam wypróbowanie tego przepisu, ten smak z pewnością Cię zachwyci.

Składniki

szklanka czerwonej soczewicy
ziemniak
marchewka
nieduża cebula
500 ml bulionu
suszone chili
suszona mięta
papryka mielona suszona
mąka
olej roślinny
koncentrat pomidorowy
czosnek
sól

Corba zupa z soczewicy

Wypłucz po trzykroć soczewicę. Zalej ją potrójną ilością wody, czyli na jedna szklankę soczewicy powinny przypadać trzy szklanki wody. Dodaj startego ziemniaka, marchewkę i grubo posiekaną cebulę (wszystkiego tyle samo). Dodaj sól i suszone chili oraz wlej pół szklanki oleju słonecznikowego. Gotuj 30 minut na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie zupę zmiksuj blenderem na gładką masę, odstaw na bok.

Na patelnię wlej oliwę i wsyp kopiatą łyżkę mąki. Smaż na średnim ogniu, aby lekko się przesmażyła. Wtedy dodaj zmiażdżony czosnek. Smaż cały czas mieszając. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż dalej mieszając. Dodaj mieloną paprykę, suszoną miętę, mieszaj i smaż dalej. Do przesmażonych przypraw wlewaj powoli  przetartą zupę i cały czas mieszaj, aby nie zrobiły się grudki. Dolej bulion drobiowy do smaku i zamieszaj. Dopraw solą i suszoną miętą, jeśli trzeba.

Na patelni roztop łyżkę masła, gdy już się rozpuści wsyp do masła pół łyżeczki mielonej czerwonej papryki, całość krótko przesmaż uważając aby nie przypalić papryki. Gotowym masłem paprykowym skrop zupę już na talerzu.

Podawaj z  sokiem z cytryny, posypaną suszoną miętą.


Wypróbuj również rewelacyjny przepis na zupa z soczewicy pochodzący także z Turcji.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *