Kalitsounia chrupiące pierogi z Krety

Kalitsounia to chrupiące pierogi ze słonecznej Krety. Dzisiaj w wersji ze szpinakiem i bryndzą.

Kalitsounia to pierogi, których jak myślę próbował każdy, kto choć raz przebywał na słonecznej Krecie. Te pyszne, chrupiące pierożki przyrządza się zarówno na słono, jak i na słodko. W obu przypadkach smakują wybornie i unikatowo. Przepis, który poniżej przedstawiam pozwoli Ci przygotować oryginalne kalitsounia w wersji na słono. Farszem takich pierożków jest ser oraz mnóstwo świeżych ziół, dodatkowo oczywiście oliwa. Gotowych pierogów nie gotuje się, lecz smaży na oliwie. Dzięki temu są bardzo chrupiące, a jednocześnie niezwykle smaczne. Oczywiście w Polsce nie dostaniesz oryginalnych składników, aby kalitsounia przygotować. Postaraj się więc na podstawie tego przepisu użyć takich zamienników, które uznasz za adekwatne.

Składniki

300 gramów mąki pszennej;
200 gramów sera owczego mizithra;
kieliszek raki lub wódki;
duży pęczek świeżych ziół (natka fenkułu, natka pietruszki, szpinak, mięta);
oliwa z oliwek;
sól;

Przepis na pierogi greckie kalitsounia

Wsyp mąkę do dużej miski, wlej do niej kieliszek raki, trochę oliwy, letnią wodę, dodaj także szczyptę soli. Zagniataj ciasto, a potem pozostaw je na 30 minut przykryte ręcznikiem.

Posiekaj drobno świeże zioła. Może to być szpinak, natka pietruszki, natka kopru włoskiego, koperku, świeża mięta itd. itp. Na Krecie używa się ogromnej ilości ziół, więc nie oszczędzaj na nich.

Do miski włóż ser. Mizithra to owczy ser z Krety. Świeży, młody, bardzo kremowy. Wiem, że jest niezastąpiony, ale jeśli go nie dostaniesz użyj dowolnego zamiennika. Może to być na przykład nasz kremowy twaróg. Dodaj nieco soli, pieprzu oraz posiekane chwilę wcześniej świeże zioła. Wlej 1 łyżkę oliwy do smaku i dla nadania gładkości farszowi. Farsz dokładnie wymieszaj, jeśli trzeba dodaj jeszcze któregoś ze składników.

Ciasto rozwałkuj dość cienko, wykrój spore kółka. Na jedną połowę kółka nałóż farsz. Połowę ciasta z farszem przykryj drugą połową ciasta. Dociśnij wokół farszu, aby pozbyć się powietrza w pierogu. Końcówki pierogów dociskaj palcami lub widelcem, aby dobrze się skleiły.

Kalitsounia pierogi sposób podania

Gotowe kalitsounia smaż krótko z obu stron na oliwie. Oliwy powinny być dość sporo tak, aby pierogi mniej więcej znajdowały się w niej do połowy. Smażone na oliwie kalitsounia powinny z każdą chwilą stawać się pysznie chrupiące. Usmażone pierogi odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Rarytas, który smakuje na ciepło, ale i na zimno. Raz zjesz, zakochasz się.


Spróbuj greckie <<pierogi z serem na słodko tiropitakia>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *