Klopsy z łososia z dzikim ryżem i groszkiem

Klopsy z mielonego surowego łososia z dodatkiem świeżych ziół, smażone i podane z sałatką z komosy ryżowej ze zmiksowanymi warzywami.

Klopsy z łososia w dzisiejszych czasach to nic odkrywczego. Podobnie, jak mięso mielone tak i łososia potrafimy przygotować na 1001 sposobów. Łosoś jest ogólnodostępny i choć nie tani, to jednak stosunkowo często pozwalamy sobie na niego, bo łososia po prostu lubimy. W tym przepisie to jednak nie łosoś gra pierwsze skrzypce, a jest jednym z trzech równorzędnych partnerów na talerzu. Całość stanowi znakomitą kompozycję, która może być z powodzeniem podawana na obiad, albo być traktowana jako sałatka.

Składniki

300 gramów fileta z łososia bez skóry;
1 papryka czerwona;
1 papryka żółta;
liście szczawiu;
świeża kolendra;
kiełki zielonego groszku;
150 gramów groszku cukrowego;
awokado;
pomidorki koktajlowe;
dziki ryż;
biała komosa ryżowa;
suszone liście limonki kaffir;
Twoja ulubiona przyprawa do łososia;
limonka;
biały sezam;
sól, pieprz;

Przepis na klopsy z łososia z groszkiem i ryżem

Filet z łososia oczyść z ewentualnych ości, umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój w grubą kostkę.

Umyj i osusz po garści każdego z ziół. Nie przerażaj się moimi propozycjami. Świeżych ziół na naszym rynku jest naprawdę pod dostatkiem, ale jeśli nie masz do nich dostępu użyj tych najpopularniejszych, jak szpinak, rukola, czy roszponka.

Porada-> Im więcej dodasz ziół, tym klopsy będą smaczniejsze.

Zmiel łososia wraz z ziołami w maszynce. Zmieloną rybę wraz z ziołami wymieszaj aby uzyskać jednolitą masę. Fajnym dopełnieniem smaku łososia mogą być suszone liście limonki kaffir. Dzięki nim łosoś będzie miał cytrynowy, orzeźwiający posmak.

Do mojego łososia dodałem również orientalną przyprawę baharat. To bardzo intensywna i charakterystyczna w smaku przyprawa. Ty wybierz jaką lubisz, ewentualnie dopraw łososia po prostu solą i pieprzem. Całość bardzo dobrze wymieszaj. Dobrym pomysłem jest usmażenie w tym momencie maleńkiego klopsa, aby sprawdzić, czy ryba jest przyprawiona, jak należy. Jeśli tak jest owiń miskę z łososiem folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut aby smaki się przegryzły.

Przygotuj dziki ryż z komosą i warzywami (zobacz <<przepis na dziki ryż z komosą>>).

Zagotuj wodę, lekko ją osól, a następnie wrzuć groszek cukrowy. Gotuj 2 minuty, a następnie odcedź go przelewając zimną wodą, aby zachował swój kolor. Odłóż na bok.

Wyjmij mielonego łososia z lodówki i formuj klopsy wielkości piłki golfowej albo i mniejsze, w zależności od upodobań. Smaż klopsy na oleju arachidowym 2 minuty, nie dłużej! Łosoś dojdzie błyskawicznie, uwierz że właśnie tyle wystarczy, aby był usmażony, ale pozostał soczysty.

Klopsy z łososia sposób podania

Na talerzu rozłóż zioła, a na nich ułóż klopsy z łososia. Obok rozłóż dziki ryż z warzywami, groszek cukrowy i pomidorki koktajlowe. Posyp białym sezamem. Dopełnieniem niech będzie kawałek awokado, surówka z białej rzodkwi i dip jogurtowy z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z limonki dla podkreślenia świeżości i lekkości dania.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *