Ryż z groszkiem i kiełbasą w świeżych ziołach

Gotowany ryż wymieszany z groszkiem i przesmażoną kiełbasą z dodatkiem wielu świeżych ziół.

Ryż z groszkiem i kiełbasą to jedno z tych dań, które nie zapowiadają się jakość szczególnie, a jednak finalnie wychodzą super smaczne. Składniki są banalne, ale w tym wypadku ponownie okazuje się, że w prostocie siła. Bez wątpienia chyba każdy z nas ma w domu groszek, kiełbasę lub szynkę i jakikolwiek ryż. Jasne, że mój przepis to nic odkrywczego. Pomyślcie jednak, ile mamy na co dzień w domu składników, z których możemy zrobić pyszny obiad. I co? Ano nic. Lecimy do sklepu aby kupić coś nowego na obiad. Nie jest sztuką ugotować moje danie. Sztuką jest wpaść na pomysł wykorzystania tego, co mamy w naszej kuchni.

Składniki

dwie garści ryżu najlepiej Basmati
duża garść groszku
około 100 gramów kiełbasy lub szynki
natka pietruszki
świeży koperek
dymka
sól, pieprz

Przepis na ryż z groszkiem i kiełbasą

W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzuć ryż i groszek, a następnie gotuj 10 minut na średnim ogniu. Od czasu do czasu zamieszaj wszystko. Gdy ryż i groszek będą już gotowe odcedź je. Pozostaw je w garnku, w którym się gotowały pod przykryciem, aby zbytnio nie wystygły.

Smażymy dodatki do ryżu

Kiełbasę pokrój w plasterki, półplasterki lub w niedużą kostkę. Wszystko w zależności od Twoich preferencji. Posiekaj dymkę. Posiekaj również natkę pietruszki i koperek. Na małej patelni rozgrzej do średniej temperatury oliwę i wrzuć kiełbasę oraz dymkę. Następnie smaż je na wolnym ogniu 2-3 minuty, aby z kiełbasy wytopił się tłuszcz. Dymka w tym czasie nie może się przypalić.

Przygotowanie dania

Przesmażoną kiełbasę z dymką dodaj do ryżu i groszku, dodaj również posiekane natkę pietruszki i koperek. Na koniec posól i popieprz do smaku, skrop oliwą i zamieszaj delikatnie całość.

Ryż z groszkiem i kiełbasą

Podawaj od razu jako danie na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Nie widzę nic złego w zajadaniu się tak prostym jedzeniem „z resztek”. To danie sycące, łatwe, szybkie, proste, a do tego zdrowe i po prostu pyszne.


Poznaj także przepis na zupa tajska na ostro. Coś z charakterem, ale dla każdego. Zajadaj ze smakiem ryż z wędzonką i fasolką czerwoną.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *