Zupa z cukinią i grzankami idealna na lekki posiłek

Zupa na bazie wywaru jarzynowego z przesmażoną cukinią, czosnkiem i cebulą podana z grzankami.

Zupa z cukinią to taki smakołyk „na ząb”. Najeść się nią specjalnie nie najemy, ale choćby dlatego idealnie nadaje się np. na lunch albo na kolację. Wielkiej filozofii przy jej robieniu nie ma, a sama zupa zaskakuje smakiem. Ponieważ do jej przygotowania stosuję domowy wywar jarzynowy to właśnie od jego smaku zależeć będzie ostateczny smak zupy. Nie ma również przeszkód, aby zamiast wywaru jarzynowego użyć wywaru np. drobiowego. W takim przypadku do zupy można dodać np. gotowanego kurczaka, na którym tenże wywar był zrobiony.

Składniki

litr domowego wywaru jarzynowego
2 duże cukinie
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 wiejskie jajko
parmezan
chleb na grzanki
sól, pieprz

Zupa z cukinią przepis

Cukinie dobrze umyj, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w dość małą kostkę. Cukinii nie musisz obierać, ma miękką skórkę, która nadaje się do jedzenia. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i również bardzo drobno posiekaj.

Na dużej paleni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Smaż chwilę aż cebula się zeszkli, a następnie wrzuć czosnek. Dodaj na patelnię cukinię i smaż całość 3-4 minuty na niezbyt mocnym ogniu, aby warzywa się nie przypaliły. Warzywa przełóż do garnka, a następnie wlej do nich gorący bulion jarzynowy (dowiedz się jak przygotować bulion warzywny na zupę). Dodaj sól, pieprz, całość zagotuj. Wyłącz gaz pod patelnią, zupa jest gotowa, zdejmij ją z ognia i odstaw aby się lekko przestudziła.

Przygotuj grzanki do zupy

Podczas gdy zupa się studzi przygotuj grzanki. W tym celu pokrój chleb na kromki, a każdą kromkę w kostkę o boku 2 centymetrów. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i wrzuć kawałki chleba. Smaż całość na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu, do momentu kiedy grzanki będą złociste. Gdy grzanki są gotowe zdejmij je z patelni i przełóż do miski.

Zupa z cukinią sposób podania

Teraz trzeba wrócić do zupy i zaciągnąć  ją jajkiem. W tym celu wbij jajko do kubka, dobrze je wymieszaj, a następnie zahartuj jajko chochelką zupy. Całoś dobrze wymieszaj i wlej do zupy. Nie gotuj już zupy, aby jajko się nie ścięło i nie zamieniło w jajecznicę. Podawaj zupę z grzankami posypaną startym parmezanem. Wypróbuj również minestrone włoską zupę warzywną

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *