Zupa fasolowa na żeberkach wędzonych i kiełbasie

Pyszna zupa fasolowa przygotowana na żeberkach wędzonych oraz paprykowanej kiełbasie węgierskiej.

Zupa fasolowa na żeberkach to dość popularna w naszym kraju zupa. Oczywiście każdy z nas ma jakiś swój sekret najlepszej fasolówki. Ja również, ale przyznam się, że zamiast eksperymentować z jednym rodzajem zupy fasolowej po prostu staram się robić jej nowe wersje. Ta zupa fasolowa na żeberkach taka właśnie jest. I choć z jej nazwy zupełnie to nie wynika, to dodanie kiełbasy węgierskiej oraz papryki dodaje jej nie tylko kolorytu, ale przede wszystkim niezwykłego smaku. Również w zupełnie inny sposób ta fasolówka została „wykończona”. A jak? Dowiesz się z przepisu.

Składniki

500 gramów drobnej, białej suchej fasolki;
400 gramów surowych, wędzonych żeberek wieprzowych;
250 gramów surowej, mocno paprykowanej kiełbasy wieprzowej;
puszka pomidorów;
2 łyżeczki suszonego cząbru;
1 łyżka mielonej, słodkiej papryki;
3 łyżki oliwy extra vergine;
3 łyżki czerwonego octu winnego;
tabasco lub inny ostry sos chilli;
sól, pieprz;

Zupa fasolowa na żeberkach przepis

Fasolkę mocz przez noc w przegotowanej, przestudzonej wodzie. Odcedź fasolkę, przepłucz ją dokładnie i włóż do dużego garnka. W garnku umieść również żeberko oraz kiełbaski (w Krakowie najlepsze kupisz na Starym Kleparzu w Węgierskich Specjałach). Całość zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj wszystko 30 minut.

Po tym czasie wyjmij kiełbaski, a zupę gotuj kolejne 30 minut. Gdy fasolka i żeberka są miękkie dodaj do zupy cząber i sól do smaku (ostrożnie, żeberka i kiełbasa są słone). Dodaj również puszkę pomidorów lub jeszcze lepiej domowe pomidory przygotowane w lecie i pasteryzowane. Gotuj zupę około 15 minut.

Wyjmij ugotowane żeberka i pozostaw, aby nieco przestygły. W szklance wymieszaj 3 łyżki octu winnego z 3 łyżkami oliwy i kilkoma kroplami tabasco. Przelej zawartość szklanki do zupy. Spróbuj zupę, powinna być lekko kwaśna od octu winnego i lekko ostra od tabasco. Przestudzone żeberka oddziel od kości, a następnie pokrój w małą kostkę.

Zupa fasolowa na żeberkach wielki finał

Kiełbaski pokrój w cienkie plasterki. Pokrojone mięso przełóż do garnka z zupą, wsyp 1 łyżkę mielonej, słodkiej papryki oraz 1 łyżeczkę suszonego cząbru, aby wzmocnić jego smak. Dopraw solą (bądź ostrożny, bowiem żeberka i kiełbasa są zwykle dosyć słone!) i świeżo zmielonym pieprzem. Gotuj zupę jeszcze 5 minut. Smakuje świetnie już po jej przygotowaniu, ale na drugi dzień staje się po prostu genialna.


Przygotuj węgierską fasolówkę, poznaj <<przepis na zupę fasolową Jokai>>prosto z Węgier.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *