Młode ziemniaki z kefirem masłem otoczone

Młode ziemniaki gotowane, a następnie odcedzone i połączone z masłem i siekanym koperkiem serwowane z zimnym kefirem.

Młode ziemniaki gotowane, a następnie odcedzone i połączone z masłem i siekanym koperkiem serwowane z zimnym kefirem to obiad marzeń podczas letnich upałów. Zimny kefir doskonale chłodzi i gasi pragnienie. Ziemniaki już pełne w smaku, nasze wspaniałe polskie ziemniaki. Przez całą zimę z utęsknieniem czekam na moment kiedy pojawią się w sprzedaży nasze piękne, smaczne, polskie, młode ziemniaki. Takie młode ziemniaki muszą być obficie skąpane w maśle oraz w świeżym koperku, bo tylko wtedy smakują wspaniale. Nie ma nic złego w prostym jedzeniu, o ile jest przygotowane z doskonałych jakościowo składników. Nie wstydź się polskiej kuchni, bo najlepsze kuchnie słyną właśnie z dań prostych, nieskomplikowanych.

Składniki

500 gramów młodych polskich ziemniaków
2 łyżki masła
pęczek świeżego koperku
500 ml kefiru
sól

Przepis na młode ziemniaki z kefirem

Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Nie ma potrzeby ich obierania, ponieważ młode ziemniaki mają bardzo cienką skórkę. Ale jeśli chcesz pozbyć się skórki, nic nie stoi na przeszkodzie. Po prostu ostrym nożem delikatnie zeskrob tę cienką skórkę, pod żadnym pozorem jednak nie obieraj młodych ziemniaków w taki sposób, jak to się robi ze starymi ziemniakami. W tym wypadku zeskrobanie skórki wystarczy. Ziemniaki włóż do garnka z wodą, dodaj sól i gotuj je do miękkości. Odcedź dokładnie ziemniaki i pozostaw w garnku, w którym się gotowały.

Do garnka z ugotowanymi ziemniakami dodaj dwie łyżki masła, a następnie przykryj garnek pokrywką i odstaw na 2 minuty. Podczas gdy ziemniaki chłoną masło posiekaj drobno świeży koperek. Wrzuć posiekany koperek do ziemniaków i ponownie przykryj garnek pokrywką. Teraz delikatnymi kolistymi ruchami garnka wymieszaj jego zawartość, tak aby ziemniaki pokryły się roztopionym masłem i koperkiem.

Wyłóż ziemniaki otulone masłem i koperkiem na talerz. Podawaj ze szklanką zimnego kefiru. Dokładki wskazane, a nawet niezbędne. Prosto, za to rewelacyjnie.


Przygotuj pyszne puree z topinambura i podawaj do dowolnego dania. Smakować będzie z każdym daniem. Albo omlet z frankfurterkami.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *