Jagnięcina w pomidorach z fasolką szparagową

Jagnięcina z kością pokrojona na kawałki duszona wolno w pomidorach z zieloną fasolką szparagową.

Jagnięcina z kością pokrojona na kawałki i duszona wolno w pomidorach z zieloną fasolką szparagową to jedno z kilku najważniejszych dań kuchni kreteńskiej. Zarówno jagnięcina, jak i rośliny strączkowe to ulubione składniki diety kreteńskiej. Oczywiście mięso jadane jest rzadziej, aniżeli warzywa, więc z tego względu takiego dania spodziewać się możecie raczej na kreteńskich stołach w niedzielne popołudnie. No chyba, że jesteście na Krecie na wakacjach, to wtedy szukajcie takich dań w lokalnych tawernach. Nie w sercu resortów turystycznych, a w jednej z licznych tawern znajdujących się kilka kilometrów wgłąb wyspy. To tam właśnie znajdziecie prawdziwe oblicze tej pięknej wsypy i to właśnie tam będziecie mieli okazję poznać prawdziwy smak oryginalnej kuchni Krety.

Składniki

1 kg jagnięciny z kością w kawałkach (jak na jagnięcinę tsigariasto)
500 gramów zielonej fasolki szparagowej
marchewka
duża cebula
przecier pomidorowy
2 duże pomidory
oliwa
sól, pieprz

Jagnięcina w pomidorach przepis

Do dużego rondla wlej oliwę (ma jej być tyle, aby pokryła całe dno rondla) i lekko ją podgrzej. Włóż mięso do naczynia i smaż go na rumiano z obu stron na dość mocnym ogniu. Następnie dodaj pokrojoną w dość drobną kostkę cebulę, a także grubo startą na tarce marchewkę. Kolejno dodaj starte pomidory oraz przecier pomidorowy (według uznania, zwykle 1 łyżkę). Następnie całość posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i duś 45 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.

Dodajemy warzywa do mięsa

Po upływie wskazanego powyżej czasu dodaj do mięsa przygotowaną fasolkę szparagową i wlej szklankę (lub pół) gorącej wody. Wymieszaj dobrze i duś pod przykryciem jeszcze 20 do 30 minut do miękkości.

Sposób podania jagnięciny w pomidorach

Na Krecie takie danie stanowi zwykle jedno z co najmniej kilku dań, jakie jednocześnie ląduje na stole podczas niedzielnej biesiady. Danie to znakomite i uwielbiane. Na koniec sos na talerzu zawsze należy wytrzeć chlebem i zajadać ze smakiem. Talerz musi pozostać czysty.


Poznaj mój przepis i przekonaj się, jak świetnie smakuje domowa szynka pieczona.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *