Jagnięcina w pomidorach z fasolką szparagową

Jagnięcina z kością pokrojona na kawałki duszona wolno w pomidorach z zieloną fasolką szparagową.

Jagnięcina z kością pokrojona na kawałki i duszona wolno w pomidorach z zieloną fasolką szparagową to jedno z kilku najważniejszych dań kuchni kreteńskiej. Zarówno jagnięcina, jak i rośliny strączkowe to ulubione składniki diety kreteńskiej. Oczywiście mięso zjadane jest rzadziej, aniżeli warzywa, więc z tego względu takiego dania spodziewać się możecie raczej na kreteńskich stołach w niedzielne popołudnie. No chyba, że jesteście na Krecie na wakacjach, to wtedy szukajcie takich dań w lokalnych tawernach. Nie w sercu resortów turystycznych, a w jednej z licznych tawern znajdujących się kilka kilometrów wgłąb wyspy. To tam właśnie znajdziecie prawdziwe oblicze tej pięknej wsypy i to właśnie tam będziecie mieli okazję poznać prawdziwy smak oryginalnej kuchni Krety.

Składniki

1 kg jagnięciny z kością w kawałkach (jak na jagnięcinę tsigariasto)
500 gramów zielonej fasolki szparagowej
marchewka
duża cebula
przecier pomidorowy
2 duże pomidory
oliwa
sól, pieprz<

Jagnięcina w pomidorach przepis

1. Do dużego rondla wlej oliwę (ma jej być tyle, aby pokryła całe dno rondla) i lekko ją podgrzej.

2. Włóż mięso do naczynia i smaż na rumiano z obu stron na dość mocnym ogniu.

3. Dodaj pokrojoną w dość drobną kostkę cebulę oraz startą grubo marchewkę.

4. Dodaj starte pomidory oraz przecier pomidorowy (według uznania). Następnie całość posól, posyp pieprzem i duś 45 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.

5. Dodaj przygotowaną fasolkę szparagową i wlej szklankę (lub pół) gorącej wody.

6. Wymieszaj dobrze i duś pod przykryciem jeszcze 20-30 minut do miękkości.

Na Krecie takie danie stanowi zwykle jedno z co najmniej kilku dań, jakie jednocześnie ląduje na stole podczas niedzielnej biesiady. Danie to znakomite i uwielbiane. Na koniec sos na talerzu zawsze należy nasączyć chlebem. Talerz musi pozostać czysty.


Poznaj mój przepis i przekonaj się, jak świetnie smakuje <<domowa szynka pieczona>>.


Rekomendowane przepisy